امروزه بسیاری از شرکتها به دنبال اطلاعات کاربران در فضای مجازی هستند تا آنها را به تبلیغکنندگان بفروشند. در حقیقت هر زمان که وارد وب میشوید و به وبگردی میپردازید، ردپای دیجیتالی از فعالیتهای خود بهجای میگذارید و بعضی از شرکتها همانها را با جزئیات مطالعه میکنند تا دریابند شما به چه خدماتی نیازمندید. به همین ترتیب تبلیغات مرتبط با نیازها و علاقهمندیهای شما به نمایش درخواهند آمد. بسیاری از کاربران به حریم شخصی خود اهمیت زیادی میدهند و به هیچ وجه مایل نیستند که فعالیتها و دادههایشان در دسترس وبسایتها قرار بگیرد.
ابزارهای مختلفی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید اطلاعات شخصی خود را از دسترس دنبال کنندهها دور نگهدارید و ناشناس بمانید. هرچند که در صورت بهره گرفتن از این ابزارها هم نمیتوانیم با اطمینان بگوییم کاملا از این دنبالکنندهها در امان خواهید بود زیرا ممکن است فعالیتهای شما به وسیلهی دپارتمان فناوری اطلاعات شرکتتان دنبال شود.
۱.وبگردی ناشناس
وقتی Incognito window را میبندید، مرورگر به کامپیوتر و همچنین وب پیام میدهد که هر چه در این حالت مرور کردید هرگز اتفاق نیفتاده است. در این حالت میتوانید به هر وبسایتی که مایل هستید وارد شوید و ناشناس بمانید.
هیچ یک از وبسایتهایی که در حالت ناشناس بازدید میکنید در حافظه مرورگرتان ذخیره نمیشوند و در دسترس نخواهد بود مگر این که پیشتر در حساب کاربری گوگل خود واردشده باشید. در این صورت امکان دارد اطلاعات مربوط به صفحات جستجوی گوگل در فضای ابری این وبسایت باقی بماند.
کوکیها و سایر دادههای مربوط به دنبال کننده محلی نیز بعد از بستن Incognito window کاملاً حذف میشوند. برای نمونه اگر در حالت ناشناس وارد یک خبرگزاری آنلاین شوید، صفحات آن را بارگذاری کنید و سپس آنها را ببندید هیچ اطلاعاتی در مرورگر شما ذخیره نمیشود. اگر در حالت معمول دوباره این وبسایت را با مرورگر خود بازکنید، وبسایت خبرگزاری مذکور متوجه نمیشود که شما قبلاً از این صفحه بازدید کرده بودید. البته همانطور که گفتیم، اگر قبلاً وارد حساب کاربری خود در گوگل یا یک وبسایت دیگر شده باشید، احتمال دنبال شدن اطلاعات و دادههایتان وجود دارد.
ارائهدهنده خدمات اینترنت (ISP) قادر است شناسهی کامپیوتر شما و وبسایتهایی را که مرور میکنید، شناسایی کند. همچنین دپارتمان فناوری اطلاعات شرکت، آژانسهای دولتی و هر شخص حرفهای دیگری میتوانند دادهها و اطلاعات شمارا در حالت ناشناس هم شنود کنند.
از طرفی اگر در هر وبسایتی وارد حساب کاربری خود شوید، از حالت ناشناس خارج خواهید شد. این موضوع تنها برای همان وبسایت صدق نمیکند زیرا وبسایتها اغلب همکاران مختلفی درزمینه تبادل اطلاعات دارند که اگر سپر ناشناس شما در مقابل یک وبسایت از بین برود، امکان دارد وبسایتهای دیگری نیز شما را شناسایی کنند. فیسبوک، گوگل و برخی شرکتهای بزرگ دیگر معمولاً در وبسایتهای متعدد همه کاربران را دنبال میکنند. در این زمان حتی اگر وارد حساب کاربریتان در یک وبسایت شوید هم ممکن است از سوی سایر وبسایتهای همکار و متصل به آن شناسایی و دنبال شوید.
وضعیت Incognito زمانی مفید خواهد بود که شما و چند کاربر دیگر از یک کامپیوتر استفاده میکنید و میخواهید فعالیتهایتان از دید آنها پنهان بماند. مرور ناشناس در این حالت ممکن است احتمال در دسترس قرار گرفتن سوابق و اطلاعاتتان توسط سایر کاربران به صفر برساند اما اگر مایلید فعالیتهایتان را از دنبال کنندگان هم مخفی نگهدارید، باید از روشهای دیگر استفاده کنید.
۲.استفاده از VPN
وقتی صحبت از ناشناس ماندن و حفظ امنیت در فضای وب مطرح میشود، بهتر است وارد برنامهی شبکه مجازی خصوصی یا همان VPN شوید. اگر قصد دارید به شبکه اینترنت Wi-Fi عمومی متصل شوید این برنامه بسیار مفید است. VPN درواقع تمامی دادههایی را که وارد دستگاه و از آن خارج میشوند، رمزگذاری میکند.
فرقی نمیکند کدام VPN را انتخاب و نصب میکنید. VPN یک مسیر اختصاصی یا به عبارتی تونل بسته و مخفی بین کامپیوتر شما و سرورهای خودش ایجاد میکند که این سرورها ممکن است در نقاط مختلف جهان قرارگرفته باشند. VPN مورد استفادهی کاربرانی است که میخواهند موقعیت مکانی خودشان را از دنبال کنندگان پنهان کنند.
یک برنامهی VPN معتبر و قوی میتواند ردپاهای دیجیتالی شمارا در همه جا پنهان کنند. البته سابقهی فعالیتهایتان همچنان به وسیلهی شرکت ارائهکننده VPN قابلپیگیری است و به یاد داشته باشید که هکرهای حرفهای و بعضی آژانسهای اطلاعاتی دولتی و قضایی قادراند به جزئیات دادههای شما دست یابند. پیشنهاد میکنیم هنگام استفاده از VPN هم با وضعیت Incognito بهمرور وب بپردازید تا فعالیتهای آنلاین شما تا حد زیادی پنهان بمانند.
انتخاب VPN مناسب حائر اهمیت است. شما باید قبل از انتخاب و اشتراک در این سرویسها کاملاً محتاط باشید و دربارهی آنها و سوابقشان تحقیق کنید. منابع That One Privacy Site و The Best VPN به شما کمک خواهند نمود.
اگر در منزل وبگردی میکنید، ارائهکنندهی اینترنتتان و ISP نمیتواند بگوید که چه وبسایتهایی را مرور میکنید اما زمان دقیق آنلاین و آفلاین شدنتان را رصد میکند، به همین دلیل نمیتوانیم ادعا کرد با استفاده از VPN میتوان وب را بهصورت کاملاً ناشناس مرور کرد. در تحقیقات حرفهای میتوان با ترکیب نقاط دادهای مختلف زمان دقیق ورود کاربر به وبسایت مشخصی را تعیین کرد.
بهمحض دریافت و نصب VPN، احتمال دنبال شدن اطلاعات شما توسط ISP دیگر منتفی میشود و حفظ حریم شخصی شما درگرو سرورهای VPN خواهد بود. به همین دلیل باید انتظارات و فعالیتهایتان را با قوانین VPN موردنظرتان هماهنگ کنید. این اپلیکیشنها روند مرور وب شما را با امنیت و اطمینان بیشتری اجرا میکنند اما ناشناس ماندن کاربر نمیتواند ویژگی قطعی آنها باشد.
۳. استفاده از مرورگر Tor
اگر میخواهید وارد حساب کاربری شخصیتان در یک یا چند وبسایت شوید، برای فعالیتهایی که نمیخواهید دنبال شوند حتماً به طراحی چند نام کاربری متفاوت با آنچه معمولاً استفاده میکنید بپردازید. بعضی از وبسایتها در این مورد سختگیر هستند و معمولاً کد پستی حقیقی از شما میخواهند یا بعد از ثبتنام حتماً یک ایمیل تائید به آدرس ایمیلی که وارد کردهاید ارسال میکنند. در مقابل وبسایتهایی وجود دارند که میتوانید با ایمیل جعلی هم در آنها ثبتنام کنید. این روش یک لایه امنیتی دیگر به روشهای قبل اضافه میکند تا دنبال کردن اطلاعاتتان در وب دشوارتر شود.
پیشنهاد دیگر ما استفاده از یک مرورگر امن به نام Tor است که این مرورگر محبوب از ویژگیهای متعددی پشتیبانی میکند و عملکردی مشابه VPN دارند. این قابلیتهای امنیتی باعث میشوند فعالیتهای آنلاین شما به اقصی نقاط دنیا نسبت داده شوند و شرکتها و همچنین آژانسهای دولتی نتوانند ردپای دیجیتالیتان را به راحتی دنبال کنند. وارد شدن به وبسایتها توسط نام کاربری در این مرورگر هم ممکن است شما را از حالت ناشناس خارج کند.
همچنین میتوان برای مرور وب از یک ماشین مجازی یا فلش USB باقابلیت بوت شدن استفاده کرد تا مرورگر و تمام سیستمهای پردازشی شما با هر بار خروج یا خاموش شدن، از نو بازنشانی و مرتب شوند.
چند نکتهی مهم:
- با وجود استفاده از همهی این روشها هنوز باید در حفظ حریم شخصی خود بااحتیاط عمل کنید.
- دقت داشته باشید که از کارت اعتباری یا دبیت کارت در زمان مرور وب بهصورت ناشناس استفاده نکنید.
- اگر از اینترنت عمومی یک کافیشاپ یا هر مکان دیگری به وب متصل شدید و تمایل داشتید آن را ناشناس مرور کنید، حتماً گوشی همراهتان را در منزل بگذارید زیرا اتصال این دستگاه هوشمند به دکل مخابراتی، ISP، گوگل و همچنین اپل همواره قابلپیگیری است و دنبال کنندگان میتوانند ارتباط بین گوشی همراه و فعالیت آنلاین شما را بیابند.
با بهره گیری از روشهای امنیتی که توضیح دادیم شما میتوانید با آرامش بیشتری بهمرور وب بپردازید و کمتر نگران دزدیده شدن اطلاعات شخصی خود باشید.
2 replies on “چگونه به صورت ناشناس وبگردی کنیم؟”
سلام مقاله ی جالبی بود منتهی به vps اشاره ای نشده ! برای مخفی ماندن ملیت و ثابت ماندن ای پی به نظر شما vpn بهتره یا vps مخصوصا برای کارهای تجاری
سلام دوست عزیز
از نظر عملکرد معمولا vps ها و vpn ها در مخفی کردن هویت شما تفاوتی ندارند. افرادی که در صرافی ها و اکسچنج های خارجی و به خصوص آمریکایی فعالیت تجاری و اصطلاحا ترید انجام می دهند، معمولا از سرور مجازی استفاده می کنند. vpn ها ممکن است قطع شوند و شما متوجه نشوید و وارد سایت اکسچنجتان شوید و به دردسر بیافتید پس از این بابت سرور مجازی انتخاب بهتری است. البته اگر با تلفن همراه کار می کنید ممکن است مقداری کارکردن با آن برایتان دشوار باشد.
گزینه سومی هم به اسم proxy وجود دارد. این گزینه روی مرورگر فعال می شود و در صورتی که قطع شود دسترسی شما به کلی به اینترنت (در مرورگر) قطع می شود و خطری شما را تهدید نمی کند. نکته ای که در این مورد وجود دارد این است که نباید از proxy های عمومی استفاده کنید. برخی از این پروکسی ها ip اصلی شما را لو می دهند یا ممکن است قطع شوند و یا افراد دیگری با آن آی پی در سایت مورد نظر شما خراب کاری کنند و یا حتی ممکن است حساب کاربریتان را هک کنند و یکی از دلایل رایگان بودنشان همین است!
راهکاری که من خودم آن را برگزیده ام استفاده از سرور مجازی و اجرای یک پروکسی سرور روی آن است. در این صورت هم سرور مجازی داریم هم می توانیم روی مرورگر و با خیال راحت از آن استفاده کنید.