سایت وردپرسی هم مانند هر وسیلهای که همواره در حال استفاده از آن هستید، نیازمند نگهداری خوب و تعمیراتی به صورت دورهای است. شاید در نگاه اول تعمیر و نگهداری وبسایت وردپرسی سخت به نظر آید و به برنامهنویس و توسعه دهنده وب نیاز داشته باشد، اما با صرف زمان چند دقیقه در هفته و بکارگیری نکات کاربردی مطرح شده در این مقاله به راحتی از پس تعمیرات و نگهداری سایت خود برخواهید آمد. تا پایان این مقاله و استفاده از نکات مطرح شده با ما همراه باشید.
[box radius=”5″ type=”info”]آیا می دانستید: با استفاده از هاست وردپرس میتوانید بهترین تجربه را از وردپرس بدست آورید؟[/box]
بهروزرسانی منظم وردپرس
بزرگترین خطری که در کمین وبسایتهای وردپرسی است، هکرها هستند. به گفته Succuri، تقریبا عامل هک شدن ۵۶% از سایتهای وردپرسی، بهروز نبودن نسخه اجرایی آنها بوده است پس شما به عنوان مسئولین و مدیران سایت بایستی سایت خود را همیشه بهروز نگهدارید. برای کاهش آسیبپذیری سایت وردپرس در مقابل هکرها، CMS خود را بهروزرسانی کنید. با این کار علاوه بر حفظ مسائل امنیتی سایت، مشکلات احتمالی دیگری از سایت نیز برطرف خواهد شد و همچنین میتوانید به قابلیتها و ویژگیهای جدید وردپرس دسترسی پیدا کنید.
برای بهروزرسانی سایت وردپرس کافی است از منوی داشبورد، گزینه بهروزرسانی را کلیک کنید. بجز بهروزرسانی نرمافزار اصلی سایت، برای کاهش آسیبپذیری سعی کنید پوستهها و پلاگینهای نصب شده سایت را نیز آپدیت کنید.
بهینهسازی پایگاه داده سایت وردپرس
پایگاه داده (DataBase) محلی برای ذخیره سازی پستها، صفحات، گزینههای مورد استفاده سایت و تنظیمات مربوط به آن است. با نصب و راهاندازی سایت وردپرس، پایگاه دادهای نیز برای ذخیره اطلاعات آن ایجاد میشود. با ایجاد صفحات و پستهای جدید و دادههایی که ممکن است با گذشت زمان مورد استفاده قرار نگیرند، حجم پایگاه داده افزایش مییابد و این خود باعث کند شدن سایت وردپرس و یا حتی هنگ کردن ناگهانی آن میشود.
راهحل این مشکل، تنها با بهینهسازی پایگاه داده سایت وردپرس مقدور است. برای انجام بهینهسازی پایگاه داده سایت وردپرس کافی است پلاگین رایگان
wp optimize را نصب نموده و فقط با چند کلیک، بهراحتی پایگاه داده سایت خود را بهینهسازی کنید.
اطمینان از پشتیبانگیری منظم سایت وردپرس
با بکاپگیری یا پشتیبانگیری اطلاعات سایت، آنها را در مقابل هر ضربهای مقاوم نمودهاید. وقتی از دادهها و اطلاعات تولید شدهی سایت پشتیبانگیری کنیم، در اثر هر اتفاقی که ممکن است برای سایت رخ دهد، ایمن هستیم چون با یک کلیک ساده میتوانیم اطلاعات از دست رفته را برگردانیم و دیگر جای هیچگونه نگرانی برای داده و اطلاعات سایت نیست.
یکی از روشهای پشتیبانگیری به صورت دستی است. به طوری که شما هر اطلاعاتی که در سایت درج میکنید به صورت دستی از آنها نسخهی پشتیبان تهیه کنید. اما این روش خیلی وقتگیر است و گاهی ممکن است فراموش کنید و اگر در زمانی که بکاپگیری را فراموش نمودهاید و اتفاقی برای سایت رخ دهد، تمام اطلاعات شما از دست خواهد رفت.
روش بهتر و مطمئنتر برای تهیهی نسخه پشتیبان سایت وردپرس، استفاده از میزبان وب یا پلاگین WordPress است که به صورت منظم از سایت شما بکاپ میگیرد. اکثر میزبانهای وب به صورت هفتگی در زمان مشخصی از سایت وردپرس بکاپ میگیرند.
بکاپگیری دستی و یا اتوماتیک تهیه شده توسط میزبان وب، از تمامی اطلاعات وبسایت از جمله پایگاه داده، نسخه پشتیبان تهیه میکنند. هر نسخه پشتیبانی که تهیه میشود، جایگزین نسخه قبلی خواهد شد و در برخی شرایط ممکن است زمانی که نرمافزار یا پلاگینهای WordPress در حال بهروزرسانی هستند، عمل بکاپگیری انجام شود که در این صورت، تمامی اطلاعات سایت شما از بین خواهد رفت. به همین خاطر بهتر است که از سرویس پشتیبانی که برای WordPress ساخته شده استفاده نمایید و به صورت دستی از سایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
نظارت بر لینکهای شکستهی وبسایت وردپرس
لینکها یا پیوندها یکی از قسمتهای مهم یک سایت محسوب میشوند و درست و دقیق بودن آنها برای کاربران بسیار مفید و قابل استفاده خواهد بود. اما اگر لینکی در وبسایت شکسته باشد منجر به یک دیدگاه و تجربه بسیار بد برای کاربران سایت میشود. مواجه شدن با پیوندی شکسته در سایت، علاوه بر کاربران سایت، از نگاه موتورهای جستجو هم بسیار بد خواهد شد و سایت را از لحاظ کیفیت بسیار پایین ارزیابی میکنند. پس بهتر است هرچه سریعتر، لینکهای شکسته سایت خود را تعمیر کنید.
دسترسی به تمامی محتویات و صفحات سایت و بررسی و تعمیر پیوندهای شکسته برای سایتهای با صفحات زیاد، از نظر زمانی و مقیاس انجام کار امکانپذیر نیست. برای حل این مشکل میتوانید از از پلاگین رایگان Broken Link Checker برای بررسی و نظارت بر لینک شکسته در سایت وردپرس استفاده کنید. پلاگین نظارت بهطور مداوم، تمامی محتوای سایت را بررسی نموده و لینکهای شکسته را شناسایی و در داشبورد وردپرس و همچنین از طریق ایمیل به مسئول سایت اطلاع میدهد. پس از یافتن صفحات حاوی لینک شکسته، به راحتی و در مدت زمان خیلی کمتری میتوان آنها را تعمیر نمود.
نظارت بر سرعت سایت وردپرس
یکی از راههای افزایش محبوبیت سایت برای مخاطبان و موتورهای جستجو، بالا بودن میزان سرعت سایت است. اگر سایتی برای بارگذاری بیش از 3 ثانیه طول بکشد، موجب خستگی مخاطبان خواهد شد و در نتیجه با دید بسیار بدی سایت را ترک خواهند کرد. علاوه بر مخاطبان، موتورهای جستجو هم نسبت به سرعت سایت وردپرس حساسیت خاصی نشان میدهند. بهطوری که برای اینکه سایت شما در صفحه اول موتور جستجوی گوگل باشد، بایستی مطمئن شوید که سایت در عرض سه ثانیه بارگیری میشود.
برای بررسی و نظارت بر سرعت سایت وردپرس، ابزارهای رایگان زیادی وجود دارند. یکی از ابزارهای رایج و رایگان در این زمینه Pingdom است. به عنوان یک مدیر و مسئول سایت وردپرس برای کنترل و نظارت سرعت سایت خود از این ابزار استفاده نمایید و سرعت سایت وردپرس خود را بسنجید.
سایتی که سرعت بارگیری آن پایین باشد، نیازمند بهینهسازی است. اما بهینهسازی سرعت سایت به صورت دستی کاری زمانبر و طاقتفرسا خواهد بود. اگر شما فقط یک مدیر سایت هستید و علاقهای به کدنویسی و تخصصی در توسعه دادن وب ندارید، میتوانید از پلاگینها برای بهینهسازی سرعت سایت وردپرس استفاده کنید. در این بخش دو نمونه از افزونههای بهینهسازی سرعت سایتهای وردپرسی را معرفی خواهیم کرد:
WP Super Cache
WP Super Cache یک نسخهی کپی شده از صفحات وبسایت وردپرس ایجاد میکند و این امکان را برای وردپرس فراهم میسازد که از تولید نسخه پویای جدید از صفحه برای هر بار درخواست جلوگیری شود. ذخیره شدن چندین منبع سرور مانند حافظه و کاهش حدود 50 درصدی زمان موردنیاز برای خدمت به یک صفحه از سایت وردپرس، از مزایای این کار محسوب میشوند. پلاگین WP Super Cache یک افزونه رایگان توسط Automattic است.
WP Smush It
افزونه WP Smush It یک پلاگین رایگان وردپرسی برای فشردهسازی تصاویر سایت است. این پلاگین کاملا رایگان، تصاویر آپلود شده در صفحات مختلف سایت وردپرس را فشرده نموده و از اندازه آنها میکاهد و موجب افزایش بارگیری سریعتر صفحات سایت میشود. با نصب این پلاگین این امکان در سایت وردپرس فراهم میشود که با وجود این که تصاویر جدیدی در سایت آپلود شوند، تصاویری که قبلا در سایت وجود داشتهاند کاملا فشرده میشوند و این برای اندازه و حجم اطلاعات موجود در پایگاه داده سایت وردپرس بسیار بهینه است.
غیرفعال سازی پلاگینهای بلااستفاده در سایت وردپرس
افزونهها و یا پلاگینهایی که در سایت وردپرس خود دانلود و نصب میکنید، بر سرعت و عملکرد سایت تأثیر میگذارند. بهگونهای که با ایجاد هر صفحه جدیدی در سایت وردپرس، سرور سایت در ازای آن هزاران خط کد اجرا خواهد کرد و با نصب و فعالسازی هر پلاگین جدید، اندازهی آن پلاگین به کد اجرایی صفحات اضافه میشود. در این صورت نصب افزونههای بیشتر موجب کندی عملکرد وبسایت وردپرس خواهد شد.
یکی از اشتباهات رایج مسئولین سایت، نصب و فعالسازی پلاگینهایی است که در واقع بلا استفاده هستند و احتمال میدهند در آینده به این افزونهها نیاز پیدا کنند. حتی اگر این موضوع صدق کند و در آینده به این پلاگینها احتیاج داشته باشند اما اگر در حال حاضر این افزونهها را نصب و فعال کنند و از آنها استفاده نکنند، موجب مصرف منابع بیشتری از سرور خواهد شد و در نتیجه کارایی وبسایت وردپرسی به اندازه قابل توجهای کاهش مییابد و در کند شدن سرعت بارگیری سایت هم تاثیر بسزایی دارد. بنابراین جهت کاهش خرابیهای سرور سایت و جلوگیری از استفاده نابجا و فراوان از حافظهی سایت، بهتر است پلاگینهایی که برای سایت قابل استفاده نیستند را غیرفعال نمایید. با غیرفعالسازی افزونههای بلااستفاده سرعت عملکرد سایت نیز دو چندان خواهد شد.
اما از کجا بدانیم که کدامیک از افزونههای برای سایت قابل استفاده و کاربردیتر هستند؟!
نکته قابل توجه در این خصوص این است که غیرفعالسازی تعدادی از پلاگینها ممکن است منجر به خرابی سایت وردپرس شود. پس سادهترین راه برای شناسایی پلاگینهای مورداستفادهی سایت این است که افزونهها را غیرفعال نموده و عملکرد درست یا خرابی سایت را بررسی کنید. درصورتی که افزونهای را غیرفعال نمودید و سایت خراب شد، پس حتما به این افزونه برای سایت خود نیاز دارید پس دوباره آن را فعال کنید اما اگر با غیرفعالسازی افزونه هیچگونه مشکلی برای سایت پیش نیامد پس درواقع به آن افزونه نیازی ندارید.
به این مورد حتما توجه بفرمایید که قبل از غیرفعالسازی افزونهها از سایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید تا در زمان تست افزونهها هیچ اطلاعاتی را از دست ندهید.
مورد دیگری که درخصوص شناسایی پلاگینهای موردنیاز سایت به آن باید توجه کنید موارد این چنینی است که برای مثالWooCommerce یا Easy Digital Downloads افزونهای است که برای یک سایت تجارت الکترونیکی وردپرس موردنیاز است و بایستی حتما فعال باشد.
نظارت بر صفحات خطای ۴۰۴ در سایت وردپرس
علاوه بر نظارت بر لینکهای شکسته شده در محتوای صفحات وردپرس، نظارت بر صفحات با خطای 404 در سایت وردپرس نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. خطای 404 در صفحات سایت زمانی رخ میدهد که صفحهای از سایت حذف شده و یا نشانی اینترنتی صفحهای به صفحه جدیدی منتقل شده باشد. در این حالت اطلاعات صفحات سایت قابل نمایش نیست و یک هشدار با عنوان خطای 404 برای کاربران قابل نمایش است.
خطای 404 صفحات سایت وردپرس برای کاربران سایت و سئو بسیار بد است و تأثیر منفی در رتبهی سایت دارد. اگر از صفحهای که خطای 404 گرفته نظارتی نداشته باشید، تعداد زیادی از بازدیدکنندگان سایت خود را از دست خواهید داد. اما با نظارت بر صفحات دارای خطای 404 میتوانید صفحات شکسته قدیمی را یه صفحه جدیدی هدایت کنید.
ابزاری قوی و قابل استفاده برای پیگیری و نظارت بر ترافیکی که بر روی صفحات دارای خطای 404 در سایتهای وردپرسی، استفاده از پلاگین Google Analytics است و همینطور برای ایجاد ریدایرکت، به redirection manager نیاز خواهید داشت.
Redirection manager ابزاری کاملا رایگان است که با استفاده از آن میتوان آدرس اینترنتی صفحات قدیمی سایت را با چند کلیک به لینکهای جدید هدایت نمود و همچنین لاگ صفحات دارای خطای 404 را ثبت کرد. استفاده از پلاگین Redirection manager امکانی را فراهم مینماید که در پستها و صفحات سایت، تغییر مسیر 301، 302 و 307 ایجاد شده و بدون دسترسی به فایل htaccess. به کار خود ادامه دهد.
مقابله با نظرات اسپم در صفحات سایت وردپرس
یکی از بخشهای اساسی یک وبسایت وردپرسی مربوط به نظرات است. شما به عنوان یک مدیر یا مسئول سایت هر روز با نظرات متفاوتی روبرو شدهاید. گاهی در میان نظرات سایت، نظرات اسپم (Spam) یا همان هرزنامه هم مشاهده میشود که بایستی با اینگونه نظرات تاحدودی محافظهکارانه برخورد نمود. این نظرات اسپم فضای پایگاه داده سایت را اشغال کرده و از کارایی و عملکرد سایت میکاهند. هرچه اندازه پایگاه داده سایت وردپرسی بزرگتر باشد، تاثیر نظرات Spam بر عملکرد سایت کاهش مییابد.
حذف نمودن مرتب نظرات اسپم از پایگاه داده سایت وردپرسی ایده بسیار مناسبی است اما تاحدودی وقتگیر است و روش بهتر نصب و فعالسازی پلاگینی همچون Akisment است که سایت را از نظرات اسپم حفاظت میکند.
نتیجهگیری
سایت وردپرس شما هم مانند تمام وسایل منزل یا محیط کار شما و یا حتی اتومبیلتان نیازمند نگهداری است و یا هر چند وقت یکبار تعمیر شود. اگر تاکنون وبسایت خود را تعمیر نکردهاید، پس از مطالعه بخشهای این مقاله، بررسی و نظارت بر قسمتهای حساس سایت خود را آغاز کنید.
در مرحله اول نسخه وردپرس سایت خود را بهروز کنید چون اگر سایت شما آپدیت نشده باشد هیچیک از این نکات مطرح شده به عملکرد سایتتان کمکی نخواهد کرد. پس از آپدیت نمودن نسخه وردپرس، نکات دیگر را بر روی سایت وردپرسی خود اجرا کنید.
مراقبت از محتویات و اطلاعات سایت شما و همینطور زمان و انرژی که صرف ساخت و رشد سایت وردپرسی خود نمودهاید، بدون شک خیلی ارزشمند است و برای حفظ آنها باید کوشید. با از دست دادن اطلاعات سایت، علاوه بر از دست دادن کاربران محبوب و طرفداران سایت، از نگاه موتورهای جستجو و سئو سایت هم افت رتبه و امتیاز خواهید داشت.
[blog_posts style=”m1″ share=”on” display=”category” category=”260″ orderby=”popular” count=”4″ pagination=”on” ad_count=”3″]