اغلب وبمستر ها و صاحبان کسبوکار پس از طراحی و توسعه وبسایت جدیدشان انتظار ورود تعداد زیادی کاربر را به سایت خود دارند. اما با نرخ ورودی کمی مواجه میشوند که موجب ناامیدی آنهاست.
احتمالا این مشکل را به تیم طراحی سایت خود اطلاع میدهند و طراح اعلام میکند هیچ مشکلی در طراحیسایت وجود ندارد. تمام اصول طراحی مطابق با استاندارد های روز و با رعایت سئو انجام شده است. وبسایت برای موتورهای جستجو بهینهسازی شده و واکنشگرا است تا به خوبی در تمامی دستگاهها نشان داده شود. پس مشکل کار کجاست؟
انتخاب سرویس میزبانی (هاست) ارزان؛ چرخهای دوچرخه روی اتومبیل فراری!

اگر شما قصد طراحی وبسایت داشتهاید، حتما طراح راجع به میزبانی و اهمیت آن به شما توضیحاتی داده است. اما شاید شما هم مانند خیلی از افراد دیگر تفاوتی میان ارائهدهندگان خدمات میزبانی وب قائل نشده باشید.
ممکن است وقتی مشاهده میکنید که وبسایتتان در درسترس است و میتوانید ایمیل ارسال و دریافت کنید، فکر کنید مشکلی وجود ندارد. اگر شما برای وبسایت خود هزینهی زیادی کرده باشید و بهترین طراح را برای وبسایت خود انتخاب کرده باشید، انتخاب که هاست (سرویس میزبانی وب) برای وبسایتتان مانند نصب کردن چرخهای دوچرخه بر روی یک اتوموبیل گرانقیمت مانند فراری است.
اگر قصد کسب نتیجه از وبسایت خود دارید، باید در انتخاب میزبان وبسایت خود هوشمندانه عمل کنید.
اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، میزان موفقیت شما در اینترنت ارتباط زیادی با سرعت بارگذاری صفحات آن دارد.
آیا سرعت وبسایت مهم است؟
مدت زیادی است که گوگل اعلام کرده است که سرعت باز شدن صفحات سایت را به عنوان یکی از اصلیترین عامل های رتبهبندی وبسایتها انتخاب کرده است.
یک وبسایت پرسرعت، تجربهی کاربری بهتری را برای کاربران به ارمغان میآورد. بنابراین گوگل بازدیدکنندگان را به سمت این وبسایتها هدایت میکند.
عوامل تأثیرگذار در سرعت وبسایت
وبسایتها به دو بخش اصلی تقسیم میشوند:
۱ – Frontend – فایلهای وبسایت
۲ – Backend – سرور وبسایت
درواقع سرعت وبسایت شما جمع سرعت این دو بخش است و از آن معمولاً تحت عنوان Performance Golden Rule به معنی قانون طلایی عملکرد یاد میشود.
ابزارهای آنلاین و رایگان زیادی وجود دارند که میتوانید به کمک آنها سرعت وبسایت خود را بسنجید.
شما و طراح وبسایتتان میتوانید سرعت بخش Frontend را افزایش دهید؛ اما کنترل بخش Backend در دست میزبان وب است.
مهمترین معیار سنجش سرعت Backend چیست؟
Backend بیش از هرچیز یکی از مهمترین معیارهای سرعت را به نام Time To First Byte) TTFB) مشخص میکند. به بیان ساده، TTFB مدتزمانی است که مرورگر شما برای اولین بار با وبسروری که وبسایت شما روی آن میزبانی میشود ارتباط برقرار میکند و اولین بایت از دادهها را از سرور دیافت میکند.
اگر سرعت TTFB بالا باشد، اولین آزمون را با موفقیت سپری کردهاید. اگر در این آزمون شکست بخورید، باید از همین مرحله به فکر بهبود بخشیدن بهسرعت وبسایت باشید.
توصیه حرفهای: از خدمات میزبانی SSD بهره ببرید
صادقانه بگوییم، همهی ما مایل هستیم خدمات را با کمترین قیمت دریافت کنیم؛ اما استفاده از خدمات ارزان یعنی داشتن منابع ناکافی سرور. این امر در نهایت ختم میشود به کاهش رتبهی شما در نتایج گوگل.
البته ممکن است بودجهی محدودی برای این کار در دست داشته باشید، اما نباید فراموش کرد که کاهش هزینههای ضروری تنها باعث میشود وبسایتتان آسیب ببیند.
اگر به فکر انتخاب میزبان وب مناسب هستید، به این نکتهها دقت کنید:
اگر سرویس میزبانی اشتراکی میخواهید، باید هارد درایوهای حداقل ۱۰K SAS داشته باشند. درایوهای ۷.۲K SAS هم بسیار قدرتمند هستند، اما برای وبسایت شما مناسب نخواهند بود.
در صورت امکان میزبانی SSD بگیرید. عملکرد IOP آنها فوقالعاده است
اگر نمیتوانید سرویس SSD تهیه کنید، SAS با حافظه کش SSD هم مناسب است
Minimum RAID ١٠ (سرعت را با امکان دسترسی بالا تنظیم میکند) و Hot Swap Drive
منبع تغذیه انرژی دوگانه (منبع تغذیه یکی از قطعاتی است که بیشتر در معرض ازکارافتادن قرار میگیرد)
در صورت امکان میزبانی روی سرور Litespeed بگیرید تا سرعت افزایش یابد (جایگزین آپاچی و بسیار پرسرعت)
سرویس میزبانیای بگیرید که خدمات CDN هم ارائه دهد. CDN یکی از ۳۵ عامل مهم در افزایش سرعت وبسایت است. CloudFlare یکی از بهترین انتخابها دراینزمینه بهشمار میرود
به ارتقای خدمات میزبانی به VPS یا سرور اختصاصی فکر کنید. بدین ترتیب منابع CPU و RAM تنها در اختیار شما خواهد بود
در صورت مواجهشدن با محدودیت بودجه به خدمات SSD VPS مراجعه کنید
اگر از VPS یا سرور اختصاصی بهره میبرید و میخواهید از cPanel استفاده کنید، بهتر است حداقل ۴ گیگابایت رم در اختیار داشته باشید. cPanel نیم گیگابایت رم نیاز دارد و حافظه رم هم معمولاً اولین منبع موردنیاز اپلیکیشنها است. در اختیار داشتن میزان رم اضافه ممکن است هزینهٔ بیشتری به شما تحمیل کند اما ارزشش را دارد.
خودتان را درگیر مدیریت VPS یا سرور نکنید. بسیاری از میزبانها با دریافت هزینه ماهانه میتوانند این امور را برایتان سروسامان دهند.
امنیت
امنیت دیگر عامل مهم در انتخاب ارائهدهنده خدمات میزبانی وب است. احتمالاً به اهمیت امنیت در دنیای آنلاین واقف هستید و بهخوبی میدانید که باید امنیت صفحههای وبسایت خود را تأمین کنید.
ابتدا اجازه دهید دربارهی سازوکار امنیت میزبانی وب کمی توضیح دهیم.
تصور کنید که سرور میزبانی مانند ساختمانی بزرگ است. مدیر مسئولیت مدیریت ساختمان را برعهده دارد و همیشه باید اقدامات ضروری را برای تعمیر و نگهداری آسانسور، هشدار خطر، زنگها و … انجام دهد. مدیر همچنین مسئول تأمین امنیت ساختمان در دربهای ورودی و خروجی است.
از طرفی مدیر ساختمان نمیتواند مسئول ورود و خروج افراد به هرکدام از واحدها و آنچه درون منازل میگذرد باشد. این مسئولیت برعهدهی همهی افراد و ساکنین آپارتمانها است.
مشکل اینجاست که در بسیاری از موارد برخلاف هشدارهای متعدد، مشتریان میزبانهای اشتراکی از امنیت کافی برای حفاظت از وبسایت خود بهره نمیبرند.
هکرها به دنبال CMS منسوخ هستند
برای مثال، بهروزرسانی نکردن سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) یکی از مشکلات رایج به شمار میرود. هکرها بهآسانی میتوانند سیستمهای محتوای منسوخ را مانند WordPress، Joomla، Drupal و … به دام بیندازند و از آنها سوءاستفاده کنند. آنها از ابزارهایی بهره میبرند که میتوانند CMS های منسوخ و قدیمی را شناسایی کنند و بدینترتیب قادر خواهند بود بدافزارها و باج افزارهای متفاوتی را روی این سیستمهای مدیریت محتوا بارگذاری کنند.
میزبان وب هم میتواند چنین فعالیتهای مخربی را به روشهای مختلف مانند مانیتورینگ دائم الگوهای ترافیکی و یا به کمک بررسی نوتیفیکیشنهای لیست سیاه شناسایی کند. سرور هم اصلاً از پایه در لیست سیاه قرار میگیرد.
مشکل اینجاست که خدمات برخی از میزبانهای وب به طرز وسوسهانگیزی ارزان است و این نوع پیشنهادها احتمالاً باب میل بسیاری از خریداران خواهد بود.
این مشتریان میخواهند بیشترین خدمات ممکن را با کمترین قیمت دریافت کنند؛ اما متأسفانه در اغلب موارد به حفظ امنیت اهمیت نمیدهند.
اعتبار IP هم مهم است
وجهه و اعتبار IP برای سایر کاربرانی که از یک سرور واحد تغذیه میکنند بسیار مهم است؛ چراکه همگی این کاربران در مقابل فیلتر لیست سیاه یکسان هستند.
اگر سروری که وبسایت شما روی آن میزبانی میشود دائماً و به هر دلیلی در لیست سیاه قرار میگیرد، رتبهی صفحههای وب شما هم بهشدت آسیب خواهد دید.
به همین خاطر بهتر است پیش از انتخاب میزبان حتماً تحقیقات لازم را انجام دهید و ببینید کدامیک مناسبتر خواهند بود.
ابتدا وبسایتهایی را بررسی کنید که بازخوردهای مشتریان میزبانهای مختلف در آن درجشده باشد. البته که این نظرات و بازخوردها را نمیتوان ۱۰۰% صحیح قلمداد کرد؛ اما میتوانید باتوجه به آنها به ایدهی کلی دربارهی میزبانهای وب دست یابید. اگر میزبانها دائماً امتیاز و بازخوردهای منفی دربارهی خدمات ایمیل رسانی یا لیست سیاه دریافت کرده باشند چه؟ همین نشانهها هستند که به شما کمک میکنند نقاط ضعف و قوت میزبانهای مختلف را شناسایی کنید.
پسازاین مرحله میتوانید بهطور مستقیم با شرکت ارائهدهندهی خدمات میزبانی صحبت کنید. از آنها بپرسید چه برنامهای برای مانیتورینگ لیست سیاه اجرا و چگونه مدیریت امنیت را تأمین میکنند. اگر امکان فیلتر کردن ایمیل خروجی مانند SpamExperts از استانداردهایشان به شمار میرود، به نظر میرسد درزمینهی حفظ امنیت مشتریان فعال هستند.
بازهم میگوییم که اگر باتوجه به بودجهتان امکان ارتقا به VPS یا سرور اختصاصی برایتان وجود دارد، حتماً این گزینه حرفهای را هم در نظر داشته باشید. این خدمات قطعاً گرانتر هستند و اگر نتوانید از عهدهی مدیریتشان برآیید، باید هزینهی سربار دیگری هم برای مدیریتشان به میزبانتان پرداخت کنید.
از طرف دیگر، مزیت اصلی استفاده از VPS و سرور اختصاصی این است که IP اختصاصی و یکتا به شما اختصاص مییابد و دیگر لازم نیست نگران به اشتراکگذاری فضای سرور با همسایههای شلوغتان باشید.
نتیجهگیری
وبسایت یکی از اجزای اصلی و جدانشدنی هر کسبوکار است. اگر رتبهی وبسایت در موتورهای جستوجو برایتان اهمیت دارد، حتماً باید به حفظ امنیت و همچنین سرعت آن توجه کنید؛ درغیراینصورت بهزودی با شکست مواجه خواهید شد.
طرح برخی پرسشهای اصلی و ضروری از ارائهدهندهی میزبانی وبسایتتان میتواند شمارا در اتخاذ تصمیم مناسب یاری کند. دریافت بهترین خدمات ممکن است برایتان گرانتر تمام شود؛ اما بدونشک ارزشش را دارد.